Blog

Arriben les Falles 2020

La Crida de la Fallera Major de València a viure les festes a tots els racons on se celebren, no és més que el reconeixement a l’extensió que aconsegueixen les Falles a totes les comarques de València.

Les Falles, declarades com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, comencen a València el diumenge 1 de març, amb l’acte tradicional de la Crida, amb un espectacle de llum, so i focs artificials, a les Torres de Serrans.

A partir d’aquest dia, més de huitanta municipis, inclòs el cap i casal, viuran multitud d’actes, des de les mascletaes, la Cavalcada del Ninot, la plantà de les falles, la recollida de premis, l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats i la Cremà.

Serà a partir del dia 1 de març, quan començaran les mascletaes. Cada dia, a les 14:00 hores, a la plaça de l’Ajuntament de València.

Del 15 al 19 de març es viuran més intensament les Falles, amb multitud actes fallers. La plantà de les falles serà el 15 de març, i durant tota la nit es remataran els muntatges dels més de 800 monuments fallers, perquè estiguen tots llests el matí del dia 16 de març.

En l’Ofrena, que és un dels actes més emotius, totes les comissions recorreran els carrers per a fer lliurament dels rams de flors a la Mare de Déu dels Desemparats, durant els dies 17 i 18 de març.

la Cremà, el 19 de març, donarà per conclòs un altre any, el somni que per a tants fallers reviu cada any i que per a milers de visitants són un ocasió única per a visitar València.

A més de la ciutat de València, moltes altres poblacions valencianes tenen molt arrelades aquestes festes espectaculars. Per a esmentar alguns dels municipis que celebren les festes falleres, hi destaquem: Alzira, Torrent, Sagunt, Gandia, Xàtiva, Sueca, Cullera i Tavernes de la Valldigna.

A Alzira, la capital de la Ribera Alta se celebren les festes de les Falles, declarades Festa d’Interès Turístic Nacional el 2005. Són festes d’una gran importància, pel seu arrelament i origen centenari, i en les quals es planten més de setanta monuments. Entre els diferents actes hi destaquen la cavalcada de les disfresses, l’Ofrena a la Mare de Déu del Lluch i altres actes que comencen amb la Plantà i finalitzen amb la Cremà.

A Torrent es dona el punt d’eixida a la celebració de tot un any d’esforç, en la crida que se celebra l’últim dissabte del més de febrer. Les Falles, en Torrent se celebren del 15 al 19 de Març. Des de 1908 hi ha indicis de Falles en Torrent, encara que fins a 1942 en la Falla de la Plaça no es funda la primera comissió fallera, en 1944,  Amparín Miquel és la primera fallera major que hi ha en una ciutat.

Un dels fets que significatius de l´història de les Falles de Torrent, són la “tombà” dels Falles, en 1957, per este acte, Torrent no va poder festejar les falles en 10 anys per una sanció. En 1968, torna a renàixer la festa, que conta en l’actualitat en 29 comissions falleres.

Els actes més característics de la Semana Fallera a Torrent són: La crida, les cavalcades del ninot, l’exposició del ninot, el cant de l´estoreta” coordinada per la Falla Sant Roc, la despertà, les mascletaes,  l´Ofrena a la Verge, el trasllat de la Mare de Déu i la Nit del Foc, el día 18, etc. Des de les 21 hores del 19 de Març, el fòc invadix els monuments fallers infantils i grans. Despuix de les cendres de la falla recent cremada sorgixen de nou les celebracions per al nou eixercici faller. Les falles de Torrent, són Festa d’Interés Turístic Autonòmic, són Be d’Interés Cultural, i estan declarades com a  Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de l’UNESCO

A Sagunt es planten cinquanta-huit falles, entre majors i infantils, per a viure intensament uns dies de festa, en els quals se celebren una gran varietat d’actes, com la Crida, la Cavalcada d’Humor Faller, l’Ofrena o el lliurament de premis.

Gandia, ciutat en la qual es planten cada any més de vint falles, t’ofereix un programa d’actes complet, que inclou actes tradicionals com la Crida, la Plantà, l’Ofrena i la Cremà, amb uns altres com la Cavalcada Major, la Cavalcada Infantil, i el bateig, una missa en la qual és batejat el xiquet faller que més a prop naix a aquesta data.

A Xàtiva, la tradició de plantar falles s’inicia el 1865, any en el qual a la plaça de la Trinitat es va alçar el primer monument faller, i en l’actualitat és un dels municipis més importants quant a activitat fallera es refereix. Als actes propis de la setmana fallera, com la Plantà, el lliurament de premis, les cercaviles, les mascletades, l’Ofrena, etc., se sumen altres actes d’allò més variat, com ara els campionats esportius, el mig any faller, els concerts, la setmana cultural, les paelles, etc.

Sueca també celebra les Falles, que comencen amb la Crida i que ofereixen als seus ciutadans i visitants multitud d’actes, des de les presentacions falleres, el concurs de sainets, el Dia del Xiquet i el ral·li humorístic, fins a les tradicionals mascletades, l’Ofrena i la Cremà.

Cullera és un altre dels municipis de la Ribera que celebra les Falles, amb els tradicionals actes fallers. A més, altres esdeveniments omplin els carrers de Cullera aquests dies amb les danses populars, el tabal i la dolçaina i la Nit de Albades.

Un altre dels municipis valencians que ompli els seus carrers de monuments fallers és Tavernes de la Valldigna. Aquesta localitat de la Safor compta amb sis comissions i ofereix actes similars als d’altres municipis valencians, que acaben amb la tradicional Cremà, en la qual totes les falles es converteixen en cendres.

Altres municipis en els quals també se celebren les Falles són Alaquàs, Albal, Alberic, Alboraya, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Alginet, Alzira, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Carcaixent, Carlet, Catarroja, Cullera, Godella, l’Eliana, la Llosa de Ranes, la Pobla de Vallbona, Manises, Massamagrell, Massanassa, Moncada, Oliva, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Riba-roja, Sagunt, San Antonio de Benagéber, Silla, Sueca, Torrent, Turís, Utiel i Vilanova de Castelló.

Enllaços d’interès:
Junta Central Fallera
Falles Alzira
Falles Sagunt

Falles Gandia

Falles Xàtiva
Falles Sueca
Falles Cullera

Fotos: Vicent Bosch