Blog

Les festes més importants de València a l’agost

Agost és mes de les celebracions en moltes poblacions de València. Les festes majors, patronals i populars omplin els carrers d’alegria, música, tradició, pólvora, activitats i tot tipus de celebracions que conviden a participar-hi tant a veïns com a visitants. Una ocasió perfecta per a conéixer els encants, la gastronomia i el patrimoni de cadascuna.

Des de sempre, el caràcter festiu del poble valencià ha estat present en nombroses facetes diàries, expressant-se a través de tradicions amb caràcter propi, com ara la música, la gastronomia i el foc, present aquest últim en quasi totes les celebracions.

D’aquestes festes destaquen algunes que, pel seu arrelament, espectacularitat i interés patrimonial i cultural i festiu, són especials i úniques.

La Tomatina de Buñol enguany se celebra el dimecres 30 d’agost. Es porta a terme a la localitat de Buñol, encara que és una «batalla de tomaques», una espectacular batalla pacífica, la Tomatina no és solament llançar-se tomaques a tort i a dret. La festa, per a molts, és un dia de convivència i d’experiències per a tots aquells que la visiten, un dia de germanor, on la música, la gastronomia, la festa i les activitats fan que siga especial per a tot aquell que hi acudeix.

La Tomatina de Buñol es va declarar Festa d’Interès Turístic Internacional l’any 2002 i té el seu origen en uns fets que van passar l’últim dimecres d’agost del 1945, quan uns joves estaven a la plaça del poble per a presenciar la desfilada de gegants i cabuts i altres actes de la festa.

Els xics van decidir fer-se un lloc dins de la comitiva d’una desfilada amb músics, gegants i cabuts. L’ímpetu dels joves va fer que un participant caiguera i que, pres d’ira, començara a colpejar tot el que trobava al seu pas. Per un capritx del destí, hi havia una parada de verdures que va ser objecte de la multitud enfuriada: la gent va començar a tirar-se tomaques els uns als altres fins que les forces de l’ordre públic van posar fi a aquella batalla vegetal. L’any següent, els joves van repetir l’altercat de forma voluntària i van portar les tomaques de casa seua. Encara que la policia va dissoldre els anys successius la recent tradició, els xics, sense saber-ho, havien fet història.

Podeu comprar entrades per a l’accés individual a la Tomatina en la web oficial o un paquet amb accés, paella i sangria, transport i dues nits d’hotel en un alberg rural proper per a gaudir de l’experiència al complet, punxant ací.

Una altra festa destacada és la Cordà de Paterna, que enguany ha sigut declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. La festa, que naix el 1898 gràcies a un grup d’amics que va fer una batalla de coets després d’una nit de sopar a la fresca, enguany serà el diumenge 27 d’agost. Durant la celebració, de matinada, i com a colofó de les Festes Majors de la població, més de tres-cents coheters disparen, en poc més de 20 minutos, més de 70.000 coets, el que fa que la seua potència siga fins a cinc vegades la de la Mascletà de la Plaça de l’Ajuntament de València. Tot un espectacle de tradició, pólvora i foc.

A més, enguany i amb motiu de la recent declaració de Festa d’Interès Turístic, el dissabte 26 d’agost, Paterna celebrarà al cohetòdrom una Cordà de característiques semblants a la tradicional. L’espectacle de foc tindrà lloc a les 02:00 hores, en la matinada del dissabte al diumenge, al cohetòdrom situat a l’esplanada de la Torre, al costat de l’Ajuntament, que està ja completament muntat. La Cordà del dissabte, que disposarà del mateix nombre de coets i «femelletes» que la tradicional que, un dia després, tindrà lloc al carrer Major, és la primera que es fa d’aquestes característiques dins del cohetòdrom, a més que es fa en un lloc molt més ampli que el carrer Major i amb millors condicions de visibilitat.

Els moros i cristians també cobren protagonisme en nombroses poblacions a l’agost, sobretot a la ciutat d’Ontinyent. Enguany, a més, s’hi celebra l’Any Cervino, en commemoració dels 200 anys del naixement de Joaquim Josep Cervino Ferrero, poeta, magistrat i escriptor de les Ambaixades, que va redactar exclusivament per a Ontinyent el 1860 aquesta gran festivitat, que enguany té els seus dies importants i grans actes, entre el divendres 18 d’agost i el dilluns 28 d’agost, tal com ens expliquen des de Comunitat Valenciana, on podem veure la programació.

La Fira de Xàtiva, o Fira d’Agost, també forma part de les grans celebracions que es duen a terme durant aquest mes. Aquesta fira, que se celebra per privilegi de Jaume I des de l’any 1250, reuneix veïns i turistes en una de les fires més multitudinàries i boniques de la província de València. Durant uns dies, entre el 15 i el 20 agost, Xàtiva es transforma completament en acollir activitats culturals, parades comercials i atraccions de fira. Destaquen activitats com la nit d’albades, el festival de la cançó o el trofeu de motociclisme que discorre per circuit urbà, tot un espectacle únic a Espanya. A més, enguany se celebrarà una fira de turisme on participa el Patronat València Turisme. La programació es pot consultar en la web oficial. :

També Requena organitza les seues Festes Majors a l’agost amb la tradicional Fira i Festes de la Verema de Requena, que enguany acull la seua LXX edició del 23 d’agost al 3 de setembre de 2017. Aquestes festes naixen l’any 1948 de la fusió de l’antiga fira medieval, del segle XVIII, i la Festa de la Verema, que és declarada d’Interés Turístic el 1967. Aquests dies de festa, en què s’inclouen elements com la tradicional nit de la Zurra, la Cavalcada, la Nit del Vi o el Ral·li Humorístic, a més de nombrosos actes i activitats que tenen a veure amb el món del vi, també s’hi celebra la Fira Requenense del Vi (FEREVIN), del 24 al 27 d’agost, una de les mostres monogràfiques sobre vi més importants de la Comunitat Valenciana i, sens dubte, el millor aparador per als vins i els cellers de la Denominació d’Orige Utiel Requena. La programació es pot consultar, els dies propers a la seua celebració, en la web

Finalment, una altra gran festa important que se celebra a l’agost és la coneguda com la Festa de la Mare de Déu d’Agost, la Festa de les Alfàbegues de Bétera o les Festes d’Agost, que es fa cada any del 12 al 22 d’agost a Bétera. Destaca, sobretot, l’ofrena del dia 15 d’agost amb les alfàbregues gegantes, de més de dos metres d’alçària i de gran pes, amb una gran decoració floral. Un altre acte és la cercavila del 22 d’agost, dia que desfilen dones, que són elegides i cridades per Obreres i Majorals, entre besades, confeti, aplaudiments, traques, música i llàgrimes d’alegria, on es fa el lliurament de la butlleta, o papereta, l’ofrena del títol d’Obrera de la Mare de Déu d’Agost. Un acte que es realitza quatre vegades i que les dones porten a terme en l’ordre següent: primera i segona obreres solteres, i primera i segona casades, en què aquestes dones elegides seran les protagonistes de la Festa de les Alfàbegues de l’any següent. Es pot consultar la programació i actes en la web de l’Ajuntament.