Blog

Descobreix Riba-roja des de casa

Riba-roja de Túria t’ofereix la possibilitat de descobrir tres dels seus monuments més importants sense moure’t de casa, a través de visites en 360o.

El Castell de Riba-roja de Túria és l’edifici més antic i emblemàtic del barri antic. Es tracta d’una construcció de gran volum, formada per la juxtaposició successiva de diferents cossos procedents de diferents èpoques, la qual cosa confereix una gran diversitat i complexitat a l’edifici. Està declarat Bé d’Interés Cultural davall la categoria de Monument.

Va ser construït durant l’època islàmica. Després de la conquesta cristiana l’edifici es va transformar en la residència dels senyors de la baronia de Riba-roja. Durant l’època medieval l’edifici va patir una gran transformació, a fi d’adaptar-lo a la seua nova funció de palau senyorial. L’Ajuntament va adquirir l’edifici en 1989 i els treballs de rehabilitació es van iniciar en 2004.

Hui en dia el castell funciona com a centre cultural, on es desenvolupen multitud d’esdeveniments: exposicions, concerts, xarrades, conferències, visites guiades, noces, etc. A més alberga dos museus arqueològics, el Museu Visigot de Pla de Nadal (MUPLA) i el Museu de Ceràmica del Castell (MUCA), i conté l’Espai d’Art Contemporani El Castell.

Visita-ho des de casa clicant en aquest enllaç

La Cisterna va ser construïda enfront del Castell per ordre del comte de Revillagigedo, amb l’objectiu de proveir amb suficient aigua la població de Riba-roja. És molt semblant a un aljub, però proveïda per les aigües del riu. Va ser utilitzada per molts anys fins a la seua prohibició en els anys seixanta.

Accedeix al tour 360o Cisterna

Riba-roja de Túria ha tingut quatre molins fariners i un molí arrosser. Un d’aquests es troba situat en el barri antic, al costat de la Casa de la Molinera. Fins a 1897 el molí va ser arrendat pel comte i després va passar a mans privades; el seu primer amo va ser Baptista Martí. El seu fill, Ramón Martí, va instal·lar el sistema Bühler. Els últims propietaris van ser la família Alamar Mocholí, els quals van construir una casa a la dreta del molí. El molí encara no es troba habilitat per a les visites, però sí la Casa de la Molinera.

Descobreix la Casa de la Molinera en aquest tour en 360o