Blog

ANDILLA: HISTÒRIA I NATURA ALS SERRANS

andilla1

Situat en la comarca dels Serrans, a 71 Quilòmetres de València, Andilla juntament amb els seus tres llogarets, acumulen una extensió total d’Artaj, Osset i La Pobleta.
Encara que existeixen poques dades sobre l’origen d’Andilla, nombroses restes arqueològiques oposats en el terme testifiquen que va estar poblada per cultures anteriors a l’Edat de Bronze. Sobre el penyal que domina la vila d’Andilla es veuen ruïnes de la fortificació àrab del segle XI.

Del seu passat àrab i medieval queden petjades prop de la vila: dos aqüeductes, restes de calçada, molins i diverses creus. El Portal de la Muralla, l’Ermita de Santa Margarida i la de Santa Inés, i l’Església de l’Asumpció, resulten d’obligada visita per a qui vulga conèixer Andilla, abans o després d’una completa degustació de la seua gastronomia més representativa, com les gatxes o l’Olla xurra i uns deliciosos congrets i uns rotllets d’anís, per a acabar amb dolç sabor de boca.

andilla2

El senderisme, converteix a Andilla en indispensable per als amants de la naturalesa. Destinats a totes les persones a les quals els agrade caminar, gaudir de l’entorn, observar el paisatge i conèixer tot el patrimoni cultural i natural que ens ofereix la senda, Andilla ofereix al visitant diverses rutes, entre elles les que són travessades per dues Senderes de Gran Recorregut (GR) que connecta a peu diferents regions d’Europa, com el GR-7 que uneix Gibraltar i el Peloponeso, i el GR-10 que uneix l’Atlàntic (Lisboa) amb el Mediterrani (Puçol).

Les tres quartes parts del terme, són boscos amb una rica vegetació arbustica (espígol, sàlvia, eriçó, bruc, argilaga, romaní, jara, llentiscle, timó, lli, ginebre, i coscolla), una densa massa forestal arbrada (carrasca, savina i pins) i una interessant vegetació rupícola en els cursos d’aigua (om, pollancre, àlber; canyís, jonc, esbarzer i baladre), que alberguen una fauna diversa amb abundant presència del senglar, la perdiu, aus rapaços i rèptils.
Més informació:
www.andilla.es
Textos i fotos: Ajuntament d’Andilla

ANDILLA: HISTORIA Y NATURALEZA EN LA SERRANÍA

andilla3

Situado en la comarca de Los Serranos, a 71 Kilómetros de Valencia, Andilla junto con sus tres aldeas, acumulan una extensión total de Artaj, Osset y La Pobleta.
Aunque existen pocos datos sobre el origen de Andilla, numerosos restos arqueológicos encontrados en el término atestiguan que estuvo poblada por culturas anteriores a la Edad de Bronce. Sobre el peñasco que domina la villa de Andilla se ven ruinas de la fortificación árabe del siglo XI. De su pasado árabe y medieval quedan huellas cerca de la villa: dos acueductos, restos de calzada, molinos y varias cruces. El Portal de La Muralla, la Ermita de Santa Margarita y la de Santa Inés, y la Iglesia de la Asunción, resultan de obligada visita para quien quiera conocer Andilla, antes o después de una completa degustación de su gastronomía más representativa, como las Gachas o la Olla Churra y unos deliciosos Congretes y unos Rollicos de Anís, para acabar con dulce sabor de boca.

El senderismo, convierte a Andilla en indispensable para los amantes de la naturaleza. Destinados a todas las personas a las que les guste caminar, disfrutar del entorno, observar el paisaje y conocer todo el patrimonio cultural y natural que nos ofrece la senda, Andilla ofrece al visitante diversas rutas, entre ellas las que son atravesadas por dos Senderos de Gran Recorrido (GR) que conecta a pie diferentes regiones de Europa, como el GR-7 que une Gibraltar y el Peloponeso, y el GR-10 que une el Atlántico (Lisboa) con el Mediterráneo (Puçol).
Las tres cuartas partes del término, son bosques con una rica vegetación arbustica (espliego, salvia, erizo, brezo, aliaga, romero, jara, lentisco, tomillo, lino, enebro, y coscoja), una densa masa forestal arbolada (carrasca, sabina, quejigo y pinos laricio, rodeno y carrasco) y una interesante vegetación rupícola en los cursos de agua (olmo, chopo, álamo y sauce; carrizo, enea, junco, zarza y adelfa), que albergan una fauna diversa con abundante presencia del jabalí, la perdiz, aves rapaces y reptiles.
Más información:
www.andilla.es
Textos y fotos: Ayuntamiento de Andilla.